Woda filtrowana czy mineralna?

dafi czy brita
Dzbanek Dafi czy Brita – który dzbanek filtrujący wybrać?
20 listopada, 2019
Pokaż wszystkie
woda mineralna czy filtrowana

Woda to podstawa funkcjonowania naszego organizmu, w końcu w znakomitej części składamy się właśnie z wody. Reguluje temperaturę ciała, wpływa korzystnie na układ krążenia, poprawia trawienie, nawadnia skórę- to tylko niektóre z jej korzystnego wpływu na ludzkie ciało. Dlatego też lekarze i specjaliści są zgodni- dorosły człowiek powinien wypijać nawet 2,5 litra wody dziennie! Tylko jakiej- zwykłej czy mineralnej?

Woda mineralna

Wchodząc do sklepu spożywczego napotykamy półki, które aż uginają się od ilości wody mineralnej. W najmniejszym nawet osiedlowym sklepiku znajdziemy chociaż kilku producentów oferujących wodę butelkową- źródlaną, mineralną, przeznaczoną dla dzieci, dla sportowców, itp. Sięgając po wodę mineralną możemy być jednak nabici w… butelkę. Często hasło z przodu butelki brzmiące „naturalna woda mineralna” nie jest adekwatne do tego, co znajdziemy w składzie wody.

Żeby móc wodę nazwać mineralną, powinna mieć ona odpowiednią liczbę rozpuszczonych w sobie minerałów- prawdziwa woda mineralna powinna mieć około 1000 mg substancji mineralnych rozpuszczonych w litrze wody. Obecnie woda mająca 400-600 mg także nazywana jest mineralną. Innym i bardzo poważnym problemem jest także pakowanie wody w plastikowe butelki. Jest to ogromne wyzwanie dla środowiska, a trendy ogólnoświatowe są takie, by odchodzić od plastiku. Jeżeli jednak koniecznie chcemy pić wodę mineralną, wybieramy taką pakowaną w szklane butelki z jak największą ilością rozpuszczonych w niej substancji mineralnych.

Woda filtrowana

Na potrzeby gospodarstwa domowego możemy filtrować wodę na co najmniej kilka sposobów. Kupić możemy filtry przelewowe (montowana tuż przy punkcie poboru wody), filtry nadkranowe, dzbanki filtrujące czy butelki z filtrami. Woda jest w nich filtrowana najczęściej przez umieszczenie w filtrach węgla aktywnego (np. z włókna kokosowego). Węgiel ma bardzo duże właściwości absorpcyjne, wyłapuje z wody wszelkie zanieczyszczenia chemiczne i organiczne.

Woda przepływająca przez filtr węglowy zyskuje niemal 100% przejrzystość, ma doskonałe walory zapachowe i smakowe. Poza węglem znajdziemy w filtrach także żywicę jonowymienną, która zmiękcza wodę usuwając z niej wapń. Filtry mogą mieć także właściwości bakteriobójcze, które są możliwe dzięki zastosowaniom w nich stopów miedzi i cynku lub srebra.